پنجشنبه ۱۷ آبان ۰۳
۲۸ بازديد
۰ ۰

اغلب تصور می شود که غذاهای کنسرو شده نسبت به غذاهای تازه یا منجمد مغذی کمتری دارند. برخی از افراد ادعا می کنند که حاوی مواد مضر هستند و باید از آنها اجتناب شود. برخی دیگر می گویند غذاهای کنسرو شده می تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد. سوالی که بسیاری از مردم هنوز نمی توانند راه حلی برای آن بیابند این است که آیا کنسروها و محصولات بسته بندی شده برای سلامتی به طور کلی مفید هستند یا مضر؟ مقدار غذای آماده ای که می توان بدون آسیب رساندن به بدن خورد. در این مقاله می خواهیم به بررسی روش تولید، مزایا و معایب کنسرو بپردازیم؛ پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ سوالات خود را دریافت کنید.

 

 

کنسرو یا نیمه آماده چیست؟!

 

کنسرو کردن روشی است برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی با بسته بندی آن در ظروف در بسته. کنسرو کردن برای اولین بار در اواخر قرن هجدهم به عنوان راهی برای تامین یک منبع غذایی ثابت برای سربازان و ملوانان در جنگ توسعه یافت. فرآیند کنسرو کردن ممکن است بسته به محصول کمی متفاوت باشد، اما سه مرحله اصلی وجود دارد. این شامل:

 

فرآوری: غذا بلانچ شده، برش داده شده، کلوخه شده، هسته گرفته، استخوان زدایی شده، بلانچ شده یا پخته می شود.

بسته بندی: مواد غذایی فرآوری شده در قوطی بسته بندی می شوند.

حرارت دادن: قوطی ها برای از بین بردن باکتری های مضر و جلوگیری از فساد حرارت داده می شوند.

 

این اجازه می دهد تا غذا برای 1 تا 5 سال یا بیشتر ته نشین شود. غذاهای کنسرو شده رایج عبارتند از میوه ها، سبزیجات، لوبیاها، سوپ ها، گوشت ها و غذاهای دریایی.

 

کنسروها چه تاثیری بر مواد مغذی موجود در غذا دارند؟!

 

اغلب تصور می شود که غذاهای کنسرو شده نسبت به غذاهای تازه یا منجمد کمتر مغذی هستند، اما تحقیقات نشان می دهد که این همیشه درست نیست. در واقع، کنسرو کردن بیشتر مواد مغذی موجود در غذا را حفظ می کند. این فرآیند بر پروتئین ها، کربوهیدرات ها و چربی ها تأثیر نمی گذارد. اکثر مواد معدنی و ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین های A، D، E و K نیز حفظ می شوند.

اما برخی در مورد رژیم غذایی سالم مانند مجله سلامتی و تغذیه سالم سبزینه راه نظر متفاوتی دارند که می توانید آن را نیز مطالعه کنید.

 

به این ترتیب، مطالعات نشان می دهد که غذاهای غنی از مواد مغذی خاص، پس از کنسرو کردن، سطوح بالایی از مواد مغذی را حفظ می کنند. با این حال، از آنجایی که کنسرو کردن معمولاً شامل حرارت زیاد است، ویتامین‌های محلول در آب مانند ویتامین‌های C و B ممکن است آسیب ببینند، این ویتامین‌ها عموماً به گرما و هوا حساس هستند، بنابراین می‌توانند در طی فرآیند معمولی، پخت و پز و نگهداری در خانه از بین بروند.

 

با این حال، در حالی که فرآیند کنسرو کردن می تواند به ویتامین های خاصی آسیب برساند، می تواند مقادیر سایر ترکیبات سالم را افزایش دهد. به عنوان مثال، گوجه‌فرنگی و ذرت با حرارت دادن، آنتی‌اکسیدان بیشتری آزاد می‌کنند و نسخه‌های کنسرو شده این غذاها را به منبع بهتری از آنتی‌اکسیدان تبدیل می‌کنند. جدا از تفاوت در سطوح مختلف مواد مغذی، غذاهای کنسرو شده منبع خوبی از ویتامین ها و مواد معدنی مهم هستند. در یک مطالعه، افرادی که 6 غذای بسته بندی شده یا بیشتر در هفته می خوردند، 17 ماده مغذی ضروری بیشتری نسبت به افرادی که 2 یا کمتر غذای بسته بندی شده در هفته می خوردند، دریافت کردند.

 

مزایای مواد غذایی کنسرو شده

 

میوه ها و سبزیجات مورد استفاده در کنسرو در اوج تازگی خود چیده می شوند و بهترین طعم و کیفیت غذایی را تضمین می کنند. غذاهای کنسرو شده می توانند به اندازه غذاهای تازه و منجمد مغذی باشند. زیرا کنسرو کردن باعث حفظ بسیاری از مواد مغذی می شود. مقدار مواد معدنی، ویتامین های محلول در چربی، پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات ها در طول فرآیند کنسرو کردن نسبتاً بدون تغییر باقی می ماند. اما از آنجایی که فرآیند کنسرو کردن به حرارت بالا نیاز دارد، محصولات کنسرو ممکن است حاوی ویتامین های محلول در آب کمتری مانند ویتامین C و ویتامین B باشند. با این حال، فرآیند حرارت دادن، که می تواند به برخی از ویتامین ها آسیب برساند، در واقع می تواند محتوای آنتی اکسیدانی را افزایش دهد. به عنوان مثال، کنسرو کردن باعث افزایش میزان لیکوپن در گوجه فرنگی می شود.

 

غذاهای بسته بندی شده راهی مناسب و مقرون به صرفه برای گنجاندن میوه ها و سبزیجات بیشتر در رژیم غذایی شما هستند. فرآیند کنسرو کردن، ماندگاری طولانی حداقل یک تا پنج سال را تضمین می کند. این می تواند برای افرادی که اغلب محصولات تازه را به دلیل فساد دور می اندازند مفید باشد.

 

دسترسی آسان

 

غذاهای کنسرو شده راهی مناسب و کاربردی برای افزودن مواد مغذی بیشتر به رژیم غذایی شما هستند. بسیاری از نقاط جهان فاقد مواد غذایی ایمن و باکیفیت هستند و کنسرو کردن به مردم کمک می کند تا در طول سال به انواع غذاها دسترسی داشته باشند.

 

در واقع، این روزها تقریباً هر غذای بسته بندی شده ای پیدا می شود. همچنین از آنجایی که کنسروها را می توان چندین سال با خیال راحت نگهداری کرد و اغلب غذاهای نیمه آماده با زمان آماده سازی کوتاه هستند، بسیار راحت هستند. علاوه بر این، آنها ارزان تر از محصولات تازه هستند. این محصولات مخصوصاً هنگام مسافرت ایده آل هستند و غذاهای بسته بندی شده در سفر بهتر از غذاهایی هستند که در خانه تهیه می کنید و مستعد فساد در جاده یا در سفر هستند.

 

مضرات غذاهای کنسرو شده

 

اگرچه بسیار نادر است، اما غذاهای کنسروی فرآوری شده نادرست می توانند حاوی باکتری خطرناکی به نام کلستریدیوم بوتولینوم باشند. خوردن غذای آلوده می تواند باعث مسمومیت غذایی شود، یک بیماری جدی که در صورت عدم درمان می تواند منجر به فلج و مرگ شود. بیشتر موارد مسمومیت غذایی ناشی از نگهداری نادرست مواد غذایی است. بوتولیسم ناشی از کنسروهای تجاری نادر است. مهم است که هرگز از قوطی های متورم، فرورفته، ترک خورده یا نشتی غذا نخورید.

 

نمک، شکر و مواد نگهدارنده گاهی در فرآیند کنسرو اضافه می شود. برخی از غذاهای بسته بندی شده ممکن است سرشار از نمک باشند. اگرچه این برای اکثر افراد خطری برای سلامتی ندارد، اما برای برخی از افراد، مانند افرادی که فشار خون بالا دارند، می تواند مشکل ساز باشد. آنها همچنین ممکن است حاوی قند اضافه شده باشند که می تواند اثرات مضری داشته باشد. قند اضافی با افزایش خطر ابتلا به چندین بیماری از جمله چاقی، بیماری قلبی و دیابت نوع 2 مرتبط است. انواع دیگری از نگهدارنده های طبیعی یا شیمیایی ممکن است به آن اضافه شود.

 

محصولات غذایی کنسرو شده و جایگاه آن ها در رژیم غذایی

 

لیست غذاهای بسته بندی شده ای که اغلب می خورید ممکن است طولانی نباشد. اما باید به نکات بالا توجه کرد و از کنسروهای ایمن که حاوی مواد نگهدارنده کمتری هستند استفاده کرد و در هنگام استفاده از کنسروها برای مسافرت به نحوه نگهداری و حمل و نقل آنها توجه کرد تا کمترین آسیبی به آنها وارد شود.

اما در کل فردی که به رژیم غذایی سلامت و ارگانیک عمل می کند، تا حد امکان فقط مواد غذایی تازه و غیر کارخانه ای را در سبد غذایی خود قرار می دهد و به خوبی می داند که غذای سالم نمی تواند از میان انبوده مواد شیمیایی کشنده کارخانه ای به دست مصرف کننده برسد.

 

 

https://dap.food.blog/2023/02/11/sabzinerah/

http://www.wikidot.com/user:info/astonpark33

https://gitlab.com/AstonPark33

https://www.adaxes.com/questions/user/AstonPark33

https://shootinfo.com/dashboard/

https://www.wattpad.com/user/AstonPark33

https://independent.academia.edu/ShawnCarroll88

https://jobs.ict-edu.uk/user/wilfredgibson1/

https://ict-edu.uk/user/wilfredgibson1/